Απόξεση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απόξεση του ενδομητρίου ή απόξεση της μήτρας είναι μία είναι μια μικρή, γρήγορη και ασφαλής γυναικολογική επέμβαση που εφαρμόζεται αρκετά συχνά, αν και σε σχέση με το παρελθόν η χρήση της έχει περιοριστεί λόγω της εφαρμογής εναλλακτικών διαγνωστικών, φαρμακευτικών και χειρουργικών μεθόδων. Η εν λόγω χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται από τον γυναικολόγο με σκοπό είτε να εκκενώσει την κοιλότητα της μήτρας από οποιουδήποτε τύπου περιεχόμενο, (για παράδειγμα, από πολύποδες ή υπολείμματα κύησης) είτε να αφαιρέσει μέρος του ενδομητρίου για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους.

Πιο αναλυτικά η απόξεση συστήνεται όταν απαιτείται λήψη βιοψίας επί ανώμαλης κολπικής αιμορραγίας ή υπερηχογραφικής υποψίας παθήσεων του ενδομητρίου. Τέτοιες παθήσεις περιλαμβάνουν τους πολύποδες, την υπερπλασία και τον καρκίνο του ενδομητρίου, καθώς και τη συλλογή υγρού στην κοιλότητα της μήτρας. Στις περιπτώσεις αυτές η απόξεση ακολουθεί και ολοκληρώνει τη διαγνωστική υστεροσκόπηση, επιτρέποντας τη λήψη ιστού για βιοψία ώστε να τεθεί η ακριβής διάγνωση. Άλλες ενδείξεις απόξεσης περιλαμβάνουν την εκκένωση της μήτρας σε περιπτώσεις παλίδρομης, μύλης ή ανεπιθύμητης κύησης, την αφαίρεση σπειραμάτων που έχουν εμπεδωθεί στο ενδομήτριο καθώς και τη διακοπή της αιμορραγίας επί σοβαρής μηνορραγίας ή ως επακόλουθο ατελούς αποβολής.

 

Πριν την επέμβαση

Οι εξετάσεις πριν από την επέμβαση ποικίλουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας. Πιθανόν θα σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος, θα σας βγάλουν ένα καρδιογράφημα, θα μετρήσουν την πίεσή σας και θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα πλήρες ιστορικό. Αργότερα θα σας δοθεί ένα έντυπο συγκατάθεσης για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε. Διαβάστε την προσεκτικά πριν υπογράψετε και μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο ή χειρούργο μαιευτήρα σας για να λύσετε οποιαδήποτε απορία έχετε. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης νύχτας και το πρωί της επέμβασης, η ασθενής δε θα πρέπει να έχει φάει ή να έχει πιει τίποτα.

 

Η διαδικασία της απόξεσης

Η επέμβαση πραγματοποιείται αποκλειστικά κολπικά, με γενική αναισθησία που διαρκεί γύρω στα 20-30 λεπτά, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ δεν γίνονται τομές, ουλές ή ράμματα. Από τεχνικής άποψης αυτό επιτυγχάνεται με την ήπια διαστολή του τραχήλου και τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου που σύρεται πάνω στο ενδομήτριο, αφαιρώντας το.

 

Μετά την επέμβαση

Μετεγχειρητικά η ασθενής μπορεί να έχει ήπιο πόνο στην κοιλιά και μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο αλλά κατά κανόνα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι μέσα σε λίγες ώρες. Συνήθως χορηγείται αντιβιοτικό για λίγες ημέρες για την αποφυγή λοιμώξεων.

Η απόξεση του ενδομητρίου είναι ιδιαίτερα ασφαλής επέμβαση. Οι επιπλοκές που παρατηρούνται μπορεί να είναι είτε λόγω τραυματισμού της μήτρας από τα χειρουργικά εργαλεία (π.χ. διάτρηση) είτε λόγω μετεγχειρητικής λοίμωξης. Πάντως κατά κανόνα, με προσεκτικούς χειρισμούς και τη χρήση αντιβίωσης προφυλακτικά τα ποσοστά επιπλοκών διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

 

Απόξεση για την διακοπή εγκυμοσύνης

Σε κυήσεις στα αρχικά στάδια (μέχρι 12 εβδομάδες) η συνηθέστερη επέμβαση είναι η τεχνητή απόξεση του ενδομητρίου και η έξοδος του κυήματος μετά από διαστολή του τραχήλου. H γυναίκα προγραμματίζεται για απόξεση με βάση την ηλικία της κύησης, η οποία προσδιορίζεται με βάση την τελευταία έμμηνο ρύση και με βάση μετρήσεις που πραγματοποιούνται σε υπερηχογραφικό έλεγχο.

 

Η συγγραφή έγινε από τη Γυναικολόγο στην Αθήνα Κατερίνα Γεωργαντοπούλου