Τι είναι το Ultra HD;

Το Ultra HD 4K μπορεί να φέρει να ανατροπή στην τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας καθώς σε και ολόκληρη τη βιομηχανία ηλεκτρονικών προϊόντων.

Πάνω που είχατε καταλήξει να αγοράσετε μία τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας 1080p, τα δεδομένα ανατρέπονται με μία νέα ανάλυση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε ήδη αντιληφθεί την παρουσία ενός αριθμού νέων τηλεοράσεων, καμερών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων που «φιλοξενούν» ένα 4Κ λογότυπο. Ωστόσο, τι ακριβώς σημαίνει το 4Κ;

Η ανάλυση Ultra HD 4K είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην ανάλυση υψηλής ευκρίνειας των τηλεοράσεων. Μία Ultra HD τηλεόραση είναι σε θέση να απεικονίσει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια πίξελ, με ελάχιστο όριο ανάλυσης τουλάχιστον 3.840 προς 2.160 πίξελ. Μολονότι υπάρχουν διάφορα εύρη 4K ψηφιακού περιεχομένου που εκτείνονται από τα 3.840 προς 2.160 πίξελ και τα 4.096 προς 3.112 πίξελ, η ανάλυση 3.840 προς 2.160 κρίνεται η πιο σταθερή που έχουμε παρατηρήσει έως τώρα. Αυτή η ανάλυση διπλασιάζει ουσιαστικά τα οριζόντια και κάθετα πίξελ που προσφέρει η ανάλυση 1080p (1.920 προς 1.080 πίξελ), η οποία αποτελεί το τυπικό όριο για την υψηλή ευκρίνεια.

Ανάλογα με το εύρος της ανάλυσης, το 4Κ γενικά προσφέρει έως τέσσερις φορές παραπάνω την ανάλυση των στάνταρ 1080p τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνεια. Επίσης, το 4Κ είναι συμβατό με τη στιβαρή σύνδεση του 1Gb ανά δευτερόλεπτο για αξιόπιστη αναπαραγωγή δεδομένων, κάτι που συνεπάγεται γρήγορους σκληρούς δίσκους και ταχύτερες από το συνηθισμένο συνδέσεις στο ίντερνετ. Οι HDMI συνδέσεις στις τρέχουσες συσκευές σας μπορεί να μην είναι αρκετές για να αναπαράγουν ένα βίντεο 4Κ όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Οι περισσότερες συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας και τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιούν HDMI 1.4 που υποστηρίζει την Ultra HD εικόνα στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το HDMI 2.0, το οποίο εμφανίζεται στις περισσότερες 4Κ HD τηλεοράσεις, υποστηρίζει Ultra HD ανάλυση στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Οι τρίτου «γύρου» τηλεοράσεις ανάλυσης Ultra HD 4K έχουν ήδη κατακλύσει την αγορά και, μάλιστα, σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Επιπλέον, προέρχονται από μεγάλου βεληνεκούς κατασκευαστές, όπως η Sony, η LG, η Samsung και η Panasonic.

Στο ερώτημα αν κάποιος χρειάζεται μία τηλεόραση 4Κ, η απάντηση είναι πως όχι ακόμη, εκτός εάν ανήκετε στην κατηγορία των καταναλωτών που επιθυμούν να «ασπάζονται» ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, δαπανώντας σεβαστά ποσά και επιδεικνύοντας ανυπομονησία. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση είναι πως η τεχνολογία 4Κ έχει ακόμη πολλή απόσταση να διανύσει προτού εγκατασταθεί για τα καλά στα σαλόνια των σπιτιών μας. Θεωρήστε το Ultra HD ως κάτι που οι καταναλωτές θα υιοθετήσουν τα επόμενα χρόνια. Όσοι βέβαια επιθυμούν να επιδείξουν «σπουδή» στο να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία, μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον νωρίτερα αρκεί οι τιμές να καταγράψουν πτώση και να υπάρχει αρκετό διαθέσιμο περιεχόμενο.