Πώς να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη σας

Η εποχή που όλα τα βιβλία θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και θα έχουμε συγκεντρωμένα όλα τα ebooks μας στο tablet μας χωρίς να έχουμε καθόλου ανάγκη χώρου δεν έχει έρθει ακόμα. Πολλές νέες κυκλοφορίες βιβλίων βγαίνουν σε ebook, όμως το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι μικρό, ενώ ακόμα και οι φανατικοί των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν πολλά παλαιότερα βιβλία σε χάρτινη μορφή να στοιβάζονται στη βιβλιοθήκη. Το ερώτημα αυτών των ανθρώπων αλλά και όλων των βιβλιοφάγων είναι πώς μπορούν να οργανώσουν τη βιβλιοθήκη τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μία τάξη στο χάος και να μπορούν εύκολα να βρουν το βιβλίο που θέλουν. Υπάρχουν διάφορες έξυπνες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση που μπορούν να σας βοηθήσουν.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ

Καταρχάς, το πρώτο βήμα που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε είναι να αποφασίσετε ποια βιβλία θα κρατήσετε και ποια όχι. Ξέρουμε, είναι δύσκολη δουλειά αυτή για ένα φανατικό βιβλιόφιλο που έχει δεθεί συναισθηματικά με όποιο βιβλίο έχει διαβάσει, αλλά δε γίνεται αλλιώς. Σκεφτείτε ποια βιβλία αξίζουν να παραμένουν στη βιβλιοθήκη σας. Σίγουρα αυτά που περιμένουν να διαβαστούν, αλλά από αυτά που έχετε ήδη διαβάσει, πρέπει να μείνουν αυτά που υπάρχει πιθανότητα να τα ξαναδιαβάσετε σε κάποια φάση, να τα δώσετε σε κάποιον άλλον να τα διαβάσει ή να τα ανοίξετε για να βρείτε ένα απόσπασμα που σας αρέσει. Όλα τα υπόλοιπα απλώς δεν έχει νόημα να πιάνουν χώρο. Αστυνομικά μυθιστορήματα, των οποίων το τέλος πλέον ξέρετε, ρομαντικά βιβλία που σας θυμίζουν μια άλλη εκδοχή του εαυτού σας που θέλετε να ξεχάσετε ή ευπώλητα που τελικά δεν σας άφησαν τίποτα, είναι καλύτερο να καταλήξουν σε κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, για να διαβαστούν και από άλλους ανθρώπους, παρά να σκονίζονται σε κάποιο κρυμμένο ράφι του σπιτιού σας. Αν, παρά όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, μπορείτε να τα βάλετε σε μια αεροστεγή κούτα που κρατάει μακριά την υγρασία και να τα βάλετε στο πατάρι ή την αποθήκη.

οργανωση βιβλιοθηκηςΤΑΞΙΝΟΜΗΣΤΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ

Ύστερα από αυτό το βήμα, θα έχετε πλέον πολύ χώρο στη διάθεσή σας, όμως και πάλι δεν πρέπει να παρασυρθείτε. Το χάος και η αταξία μπορεί να επανεμφανιστεί πολύ εύκολα, αν δεν δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην ταξινόμηση των βιβλίων. Στα μπροστινά και χαμηλά ράφια, που είναι τα πιο εύκολα προσβάσιμα, τοποθετήστε τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων, τις οποίες δεν έχετε ακόμα διαβάσει. Σε άλλο ράφι βάλτε τα αστυνομικά μυθιστορήματα, σε άλλο τα ρομαντικά βιβλία και σε άλλο τα βιβλία ψυχολογίας και γενικά τα επιστημονικά βιβλία. Τα παιδικά βιβλία μπορείτε να τα βάλετε στη βιβλιοθήκη του σαλονιού, όμως πάντα υπάρχει η δυνατότητα να τα αποθηκεύσετε στο παιδικό δωμάτιο, σε κάποιο ράφι δίπλα στο γραφείο.
Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά που θέλετε να ανασύρετε κάποιο βιβλίο, θα ξέρετε πού να ψάξετε και δεν θα χάνετε πολύτιμο χρόνο μέσα σε άσχετες, σκονισμένες και κιτρινισμένες σελίδες. Και εκτός αυτού, η βιβλιοθήκη που αποτελεί ένα βασικό έπιπλο που κοσμεί το σαλόνι, θα στέκεται όμορφη και τακτοποιημένη και θα δίνει στο χώρο μια σοφιστικέ αύρα και όχι την αίσθηση της ακαταστασίας.