Περιποιηθείτε τα χαλιά σας με μαγικές συμβουλές

Τα χαλιά, είτε πρόκειται για μοντέρνα χαλιά είτε για κλασικά, είτε για εφηβικά χαλιά σε funky σχέδια με μοτίβα και λογότυπα που κερδίζουν την πιο απαιτητική ηλικία είτε για μοκέτες σε έντονα χρώματα, αποτελούν κλειδιά στυλ και χαρακτήρα σε κάθε χρόνο. Χαρίζουν κομψότητα και ύφος και -αν η επιλογή είναι επιτυχημένη- είναι οι μαγικές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν φωτίζοντας και την υπόλοιπη διακόσμηση. Για να μιλήσουμε αναλογικά, τα χαλιά αποτελούν το ντύσιμο του σπιτιού, κάτι αντίστοιχο με τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φοράμε εμείς για να αναδείξουμε τη διάθεση και την προσωπικότητά μας.

χαλιά

Τα χαλιά είναι αγαπημένες λεπτομέρειες της διακόσμησης. Γι’ αυτό και χρειάζονται την ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα μας, αφενός για λόγους υγιεινής και αφετέρου για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη διάρκεια ζωής τους. Ο σχολαστικός καθαρισμός τους επειδή πατιούνται και καταπονούνται σε καθημερινή βάση αποτελεί μια διαδικασία απαραίτητη τουλάχιστον κάθε 12-18 μήνες. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που η οικογένεια έχει παιδιά ή κατοικίδια, επιβάλλεται να καθαρίζετε τα χαλιά σας αρκετά πιο συχνά, περίπου 2 με 3 φορές το χρόνο.

καθαρισμος χαλιων

Για τον καθαρισμό των χαλιών και των μοκετών σας, καλό είναι να λαμβάνετε κάποιες λεπτομέρειες υπ’ όψιν σας που σας προσφέρουν οι κατασκευαστές και ειδικοί, για να μπορείτε και να τα απολαμβάνετε για μια ζωή αλλά και για να μην σκέφτεστε ότι είστε οικογενειακώς εκτεθειμένοι σε ακάρεα, μικροοργανισμούς και βρομιές που βρίσκονται κρυμμένα στις ίνες τους:

  • Τα χρώματα, η ζωντάνια τους και ο αποχρωματισμός: το χρώμα ενός χαλιού είναι ένα βασικό και ίσως ένα από τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά του. Είναι ο λόγος που το επιλέξατε για να φωτίσει το χώρο σας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει φωτεινό «σαν καινούργιο». Την πρώτη φορά, λοιπόν, που θα καθαρίσετε το χαλί σας, επιλέξτε να το κάνετε σε ένα σημείο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από κάποιο έπιπλο ή σε μια γωνία. Κανείς (ούτε ο κατασκευαστής) δε μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση του χαλιού σας στο πλύσιμο. Αν περιοριστείτε να καθαρίσετε μια γωνία του που καλύπτεται, αυτό θα σας εξασφαλίσει πως ό,τι κι αν συμβεί, η ζημιά θα είναι τοπική και δε θα καταστρέψει τη συνολική εμφάνιση του..
  • Βήματα καθαρισμού: ένα βασικό βήμα που οφείλετε να προσέξετε ιδιαίτερα όταν καθαρίζετε μόνοι σας στο σπίτι τα χαλιά σας είναι να προστατεύετε τα έπιπλα που βρίσκονται στο χώρο αλλά και το πάτωμα -ειδικά αν πρόκειται για παρκέ. Θα ήταν προτιμότερο -αν είναι εύκολο- να απομακρύνετε από το δωμάτιο τα έπιπλα ή να βγάλετε τα χαλιά και τις μοκέτες στο μπαλκόνι -αν είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα και το καθαριστικό που προτείνει ο κατασκευαστής ή προτιμήστε τη λύση ενός ταπητοκαθαριστηρίου.
  • Καθαρισμός με τη δύναμη του ατμού: πολλές επαγγελματικές σκούπες που προορίζονται για οικιακή χρήση προσφέρουν τη δυνατότητα του ατμού. Λειτουργούν δηλαδή με «εκτόξευση» ατμού στις ρίζες του χαλιού και αναρρόφηση της βρωμιάς που διαλύεται με τη δύναμη αυτού.
  • Στεγνό καθάρισμα: Ένας άλλος τρόπος καθαρισμού των χαλιών στο σπίτι σας αποτελεί το στεγνό καθάρισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καθαριστικό για στεγνή εφαρμογή στο χαλί, τοπικά και πάνω σε τυχόν λεκέδες και να τρίψετε ελαφρά. Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε την ηλεκτρική σας σκούπα ή ακόμη καλύτερα σκούπα ατμού για βέλτιστο αποτέλεσμα.