Η επιπλωση βιβλιοπωλειου, ως στοιχειο marketing

Η επίπλωση και ο σχεδιασμός βιβλιοπωλείου αποτελεί βασικό στοιχείο, για το πως θα πρέπει να «στηθεί» ένα κατάστημα με αυτά τα είδη. Ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο διαθέτει μεγάλη ποικιλία προϊόντων και συχνά έχει να κάνει με ένα πολύ αυστηρό πελατειακό κοινό, τα παιδιά.

επιπλα βιβλιοπωλειουΒιβλιοπωλείο: μαγαζί για πολλές αγορές

Στη σύγχρονη εποχή, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ένα βιβλιοπωλείο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών, λειτουργεί και ως πολυκατάστημα, πέρα από τις γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, στον τομέα αυτό. Βιβλία, σχολικά, λογοτεχνικά και διάφορα, χαρτικά, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, ακουαρέλες, μολύβια, στυλό, κασετίνες, ντοσιέ,  κλασέρ, λογιστικά βιβλία και στοιχεία, όπως τιμολόγια και μπλοκάκια, καθώς και διάφορα άλλα συναφή προϊόντα.

Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση αποτελούν τη βάση για οποιοδήποτε κατάστημα, για να προσελκύει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Σε ταινίες, που διαδραματίζονται σε μια λίγο πρώιμη χρονική περίοδο, βλέπουμε ένα γεροσοφό βιβλιοπώλη, χαμένο στα βιβλία του να δίνει συμβουλές στους νεώτερους ή ακόμα και να προσφέρει καταφύγιο σε αντιστασιακούς, που τους κυνηγούν οι Γερμανοί της περίφημης Γκεστάπο, μιας σκοτεινής εποχής. Καλή αυτή η ρομαντική εικόνα, αλλά δε φαίνεται και τόσο λειτουργική, σχετικά με τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Η τοποθέτηση των βιβλίων, κυρίως, σε διάφορα σταντ και ράφια χρήζει ιδιαίτερης μελέτης. Τα καταστήματα απευθύνονται σε πελάτες λιανικής, οπότε η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Τα λογοτεχνικά βιβλία συνήθως χρειάζονται ιδιαίτερη προβολή, ώστε να προσελκύσουν την προσοχή των «βιβλιοφάγων». Για τα σχολικά, η αγορά είναι συνήθως προκαθορισμένη ή προορίζεται για την κάλυψη ελλείψεων, αφού για τα είδη που αφορούν τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς.

Δόμηση στο χώρο

Όλα τα είδη για την επίπλωση  βιβλιοπωλείου πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο δομημένα στο χώρο, για να υπάρχει επαρκής διάδρομος για τους πελάτες, ώστε να κινούνται άνετα στο κατάστημα και να ψάχνουν για βιβλία ή άλλα προϊόντα. Συνήθως μεγάλοι και παιδιά περιφέρονται στο χώρο, όταν βρίσκονται εντός του βιβλιοπωλείου και ξεφυλλίζουν. Ραφιέρες, εκθετήρια και σταντ τοποθέτησης βιβλίου είναι τα πιο συνήθη είδη επίπλων, για αυτά τα καταστήματα. Εάν τα σκονισμένα βιβλία προσδίδουν μια ρομαντική αίσθηση, με ταξίδι στο χρόνο για τον αναγνώστη, δεν ισχύει αυτή η προσέγγιση για τους χώρους τοποθέτησής τους.

Γόνδολα-ραφιέρα-βιβλίων-έπιπλα-καταστημάτων-εξοπλισμός-βιβλιοπωλείουΗ θέση του βιβλιοπωλείου στο σύγχρονο πολυκατάστημα

Μια νέα τάση, συνυφασμένη με τις σύγχρονο περιβάλλον των υπεραγορών, φέρνει τα βιβλιοπωλεία να ενσωματώνονται σε ένα χώρο πολυκαταστήματος. Τα συναντάμε συχνά σε έναν αυτόνομο όροφο, δίπλα σε καφέ – εστιατόρια. Σε ένα τέτοιο μέρος αλλάζει ελαφρώς ο εξοπλισμός, αφού στην επίπλωση προστίθενται και είδη καταστημάτων μαζικής εστίασης. Τα τραπέζια και οι καρέκλες πρέπει να βρίσκονται σε οπτική και αισθητική αρμονία, με το περιβάλλον του βιβλιοπωλείου, τόσο σαν τύπος κατασκευής όσο και στη δόμησή τους στο χώρο.

Κάθε τύπος καταστήματος διακρίνεται για την αναγκαιότητά του σε διακόσμηση και κατάλληλη τοποθέτηση των επίπλων στο χώρο. Η ρομαντική διάθεση καμιά φορά υποχωρεί, για το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό, η πιθανή ύπαρξη της ωστόσο, δεν αποτελεί αποτελεί τροχοπέδη για το «στήσιμο» ενός βιβλιοπωλείου. Αντίθετα οι καταστηματάρχες, συμβουλευόμενοι τους ειδικούς, μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και να συνδυάσουν την αισθητική με την επιχειρηματική σκέψη.