Αυξάνονται και πληθαίνουν οι… ατμιστές

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήρθε ως μέσο διακοπής ή υποκατάστασης του καπνίσματος και όχι σαν μια καινούργια μόδα που θα υιοθετηθεί και από μη καπνίζοντες, η ύπαρξη και η καθιέρωσή του είναι απόλυτα λογική. Πλέον είναι σύνηθες να συναντούμε σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ ακόμη και στον δρόμο όλο και περισσότερους ανθρώπους να κρατούν τους λεγόμενους ατμιστές ή αλλιώς ηλεκτρονικά τσιγάρα. Είναι εκείνοι που θα μπορούν να… ατμίζουν ανενόχλητοι ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς κάποιος να τους παρεμποδίζει, όπως συμβαίνει με τους καπνιστές. Γεγονός που αφενός οφείλεται στο ότι ο ατμός που αποβάλλεται από τον χρήστη του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν βλάπτει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του όπως συμβαίνει με τους παθητικούς καπνιστές και αφετέρου το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα και για τον ίδιο τον καταναλωτή.Ατμίστρια ηλεκτρονικού τσιγάρου

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα μελετών για τη σύσταση των υγρών και του ατμού που εισπνέουν οι καταναλωτές ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε σχέση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, οι οποίες δείχνουν βελτίωση σε παραμέτρους υγείας μετά την αντικατάσταση του καπνίσματος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως είναι για παράδειγμα η βελτίωση του άσθματος αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Οργανισμοί όπως το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών της Αγγλίας απεφάνθησαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα ενώ αναλύσεις παρουσίας τοξικών ουσιών που προέρχονται από το κάπνισμα στον οργανισμό των ατμιστών δείχνουν πως τα επίπεδα είναι όμοια με τους μη καπνιστές.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκτός από μια λιγότερο βλαβερή εναλλακτική του καπνίσματος είναι και λιγότερο βλαβερό για την τσέπη σας. Συνήθως, οι τιμές των ηλεκτρονικών τσιγάρων κυμαίνονται από 25€ έως 100€ και εξαρτώνται από την ποιότητα των υλικών, τον κατασκευαστή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Σε πρώτο στάδιο με την προϋπόθεση αγοράς μιας καλής αλλά φθηνής λύσης, το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε περίπου 50-60 ευρώ για δύο μπαταρίες των 650 ή 1.100 mAh, έναν ατμοποιητή με αντίσταση 2,4 Ohm, έναν ατμοποιητή με αντίσταση 1,8 Ohm, ένα φορτιστή USB και ένα φορτιστή 220V-5V, που αποτελούν το βασικό κιτ άτμισης. Επιπλέον θα χρειαστούν 25 ευρώ για μία νέα μπαταρία των 1.100 mAh ανά εξάμηνο, 24 ευρώ για μία νέα αντίσταση που θα κοστίζει κάθε μήνα 20 ευρώ για βάση και άρωμα, με συνολικό κόστος τα 350 ευρώ ετησίως. Ακόμη κι αν το ποσό αυτό φθάσει στα 450 ευρώ την πρώτη χρονιά, λόγω πειραματισμών με εναλλακτικά μοντέλα, απέναντι στα περίπου 740 ευρώ τον χρόνο που δίνει ετησίως ο καπνιστής του ενός μόλις πακέτου τσιγάρων ημερησίως, το όφελος προκύπτει εξόφθαλμο.

Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών μέχρι το 2020 οι ατμιστές θα είναι παγκοσμίως περισσότεροι από τους καπνιστές τσιγάρου, κάτι που βρίσκει αντίκρισμα στην ραγδαία αύξηση των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται. Συνολικά στην ΕΕ, οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων υπολογίζονται σε περισσότερους από δέκα εκατομμύρια. Στην Βρετανία, για παράδειγμα, ενώ το 2012 υπήρχαν σύμφωνα με μελέτες, 700.000 καταναλωτές ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 2014 ανήλθαν στα 2,6 εκατομμύρια. Στην Γαλλία υπολογίζεται ότι κάθε μέρα τα χρησιμοποιούν 1,1-1,9 εκατομμύρια άτομα, ενώ τα έχουν δοκιμάσει γύρω στα 7,7-9,2 εκατομμύρια άτομα. Στην Ιρλανδία, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων εκτοξεύθηκαν κατά 478% το 2013, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις είναι για 200.000-250.000 τακτικούς χρήστες.

Δείτε και άλλα ενημερωτικά άρθρα στο blog του www.altersmoke.gr